Boka interrail biljett

Kompisar-strand

 

 

Vilken typ av biljett behöver man ha då man skall tågluffa i Europa?

Ett fantastiskt sätt att uppleva så mycket som möjligt av Europa under en och samma resa är att åka ut och tågluffa. Genom att boka en tågbiljett som gäller för hela Europa och då kan du under en tidsperiod åka runt i Europa så mycket du vill. Tidigare gällde biljetten enbart för en månad men i dagsläget så har man möjlighet att välja ett interrailkort med varierande längd och områden. Konceptet med att tågluffa har ändrats rätt så mycket under de senare åren. Då vi tänker på ordet tågluffa så föreställer vi oss att det enbart är ungdomar som åker på dessa och lever så billigt som möjligt, sover på tågen genom Europa och vandrar omkring med stora ryggsäckar.

Att tågluffa idag kan se helt annorlunda ut och det har blivit allt mer populärt att göra en lyxigare variant av tågluffning. Interrailkort köps av alla åldrar nuförtiden och har kommit att bli ett billigt och bra alternativ att utforska Europa i sin helhet eller kanske bara ett specifikt land. Vill man exempelvis utforska enbart Frankrike med dess fantastiska landskap, sevärdheter och vackra stränder så går det alldeles utmärkt! För en mer komfortabel resa genom Europa eller ett specifikt land går det även bra att uppgradera interrail biljetten, boka plats på tågen och för en bekvämare övernattning boka in sig på ett mysigt Bed & Breakfast eller hotell. Att tågluffa behöver absolut inte betyda att man är tvungen att leva primitivt.

Det går bra att skräddarsy sin egen biljett för resan med tåg i Europa. Man kan nämligen välja att boka två olika typer av interrailbiljetter. Den populäraste biljetten är ett Globalt interrailkort som ger möjligheten till att resa obegränsat med tåg genom hela Europa under den tidsperiod man själv väljer. Den andra biljetten man kan köpa är i form av ett ”One Country” interrailkort. Samma regler gäller för denna tågbiljett, obegränsat resande med tåg under den tidsperiod du själv väljer men då enbart i ett land. Vill du exempelvis åka genom vindistriktet i Frankrike under 3 veckor så rekommenderas denna typ av biljett.

Hur bokar och köper man ett interrailkort?

Det är både prisvärt och väldigt enkelt att boka och köpa ett interrailkort för att tågluffa genom Europa. Det absolut enklaste sättet att köpa ett interrailkort är online. Den här typen av tågbiljett köps från en specifik hemsida som säljer dessa biljetter och här finns även en mängd nyttig information om regler för kortet och om de olika alternativen man kan välja.

Först och främst behöver man välja vilken typ av resa man vill göra och under hur lång tidsperiod. Planerar man att åka och tågluffa en längre period som exempelvis en månad och vill se så mycket som möjligt av Europa så är ”Global” biljetten det perfekta valet. Vill man och andra sidan bara åka iväg på en kortare resa och önskar utforska bara ett land så är det självklara valet av biljett, ”One Country Pass”. För bekvämare resande kan även platsreservationer bokas och betalas innan avresan från Sverige men är du osäker över hur resplanen kommer att se ut kan det även göras på plats vid de olika tågstationerna.

Då du har valt område och längd för resan så är det bara att beställa biljetten online. Uppgifter som passnummer, födelsedatum och adress behövs för att beställa biljetten. Det går bra att antingen betala biljetten på en gång med kreditkort eller välja att få hemskickad en faktura som betalas då du har fått biljetten hemskickad. Tågbiljetten skickas sedan med posten till ditt närmaste postombud och brukar i allmänhet ta bara någon dag. Beställ biljetten för säkerhetsskull i god tid innan avresan så att den kommer fram i tid.

Det är viktigt att man är medveten att det finns vissa regler för hur man använder interrailbiljetten. Färdbiljetten gäller för de flesta tågen i Europa men dock inte i det landet du själv bor i. Vissa tåg kräver att man har köpt en platsbiljett som inte är inkluderat i priset för interrailbiljetten.

tågluffa i europa

Var noga med tilläggsavgifter för vissa typer av tågresor

Det går bra att antingen boka sittplatsbiljetter innan avresan från Sverige eller på plats från tågbolaget du skall åka med. Som oftast kräver expresstågen att man betalar en tilläggsavgift samt att man har gjort en platsreservation. Det gäller att kolla upp ordentligt vilka tåg som kräver dessa tilläggsbiljetter för att undvika onödiga kostnader i form av böter. Under resans gång antecknas varje etapp i en medföljande folder som främst är till för att visa upp för konduktören på tåget men som även kan sparas som ett trevligt minne från resan och alla de platser du besökt under resans gång.

Att tågluffa kan verkligen skapa minnen för livet och är ett fantastiskt sätt att resa på för att uppleva så mycket av den valda destinationen som möjligt. Genom att åka tåg kommer man så mycket närmare landskapen och har möjlighet att se så mycket mer än om man flyger till samma destination. På resan genom Europa med tåg har man dessutom möjlighet att möta en mängd intressanta likasinnade människor för nya vänskapsband. En annan trevlig komponent med denna typ av resande är att man har valmöjligheten att antingen planera resan in i minsta detalj eller också bara ta dagen som den kommer och åka på spontana resor runt om i Europa och välja följande destination enligt smak och tycke.